Szex - Művészi fotók csak 18 éven felülieknek

2012-09-26 09:02:00 szorenyi.p

hírkép

Nathalie Daoust kanadai fotográfus női szexualitással és nemi sztereotípiákkal foglalkozó színes fotósorozatából nyílik kiállítás 18 éven felülieknek a Karton Galériában Budapesten. A Tokio Hotel Story című tárlaton a kanadai művésznő legutóbbi, 2009-es projektjét mutatják be, amely a női szexualitással, a nemi előítéletekkel, a női test tárgyiasításával foglalkozik.



Nathalie Daoust képei a pornográfia határát feszegetik, néhol már brutalitásnak is számítanak - mondta Benkő Zsuzsi, a Karton Galéria vezetője az MTI-nek, hozzátéve, hogy a kiállítást kizárólag a felnőtt közönség látogathatja.

Nathalie Daoust a sorozat készítésekor több hónapig lakott Japán egyik legnagyobb és leghíresebb "hardcore" nyilvánosházában, az Alpha In-ben. Együtt élt az ott dolgozó prostituáltakkal, akikről foglalkozásuknak megfelelő öltözékben, speciális felszereléseikkel együtt a helyszínen készített portrékat. A sorozatot analóg technikával rögzítette, majd utólag színezte ki azokat.

Lefényképezett például egy prostituáltat megkötözve, maszkban, fekete latex ruhában és megörökített egy meztelen, földön fekvő nőt, akinek testét piros viaszcseppek borítják.

Munkája a nemiséget a vágyak és a valóság ütköztetésének szempontjából közelíti meg, és az előítéletek mellett a szexualitás biológiai és pszichoszociális tartalmait hordozó kérdéseket tesz fel. A női testet a vágy tárgyaként ábrázolja.

A portrékon kívül a művésznő 26 különböző hotelszobát 3D-ben fotózott le egy speciális lencselemezes technika segítségével, hogy a nézőnek megadhassa a jelenlét élményét. A boríték nagyságú 3D képeket szemüveggel tekinthetik meg az érdeklődők - magyarázta a galéria vezetője.



A tárlat október 26-ig látogatható.