A kasztrált férfiak tovább élnek

2012-09-25 13:36:00 j.protic

hírkép

A kasztrálás jelentősen meghosszabbíthatja elszenvedőjének élettartamát, akár húsz esztendővel is - állítják dél-koreai kutatók.



Felfedezésük alapjául fél évezrednyi - 1392 és 1910 közötti - feljegyzések szolgáltak a koreai császári udvarban élőkről, nemesekről és eunuchokról egyaránt. Nyolcvanegy eunuch adatait tanulmányozták, és arra jutottak, hogy 14-19 évvel éltek tovább, mint a kasztrálatlan férfiak. Az eunuchok közül három megérte 100. életévét: ez a 3,7 százalékos előfordulási gyakoriság 130-szorosa a fejlett országokban jelenleg élő évszázados korúak arányának.

A koreai kutatók megjegyzik, hogy az eunuchok hosszabb élete nem magyarázható csupán a császári palota nyújtotta jóléttel, mivel sokan ugyannyi időt töltöttek annak falain kívül, mint belül. Ráadásul az uralkodók és férfi családtagjaik abnormálisan rövid életűek voltak, általában negyvenes éveik közepén haltak meg.

Az Inha és a Koreai Egyetem tudósai szerint kutatási eredményeik azt sugallják: a férfi nemi hormonok felelősek az erősebb nem élethosszának a nőinél rövidebb voltáért - adta hírül a The Daily Telegraph című brit lap.