Szlovákiában is tilos cseh szeszt árulni

2012-09-18 21:35:00 j.protic

hírkép

Kedden délután öt órától a rendelet visszavonásáig tilos csehországi eredetű, húsz százaléknál nagyobb alkoholtartalmú italt kereskedelmi forgalomba hozni Szlovákia területén. A hatóságok egészségvédelmi okokból döntöttek az intézkedésről.

 

 

 



Ľubomír Jahnátek szlovák mezőgazdasági miniszter szerint a tilalom mind a Csehországban gyártott, mind pedig a nyugati szomszédon keresztül forgalomba hozott alkoholos termékekre érvényes, melyek alkoholtartalma meghaladja a húsz százalékot. Az egyes üzletek polcairól délután öt órától kellett eltűnniük ezeknek a termékeknek. A tilalom meghatározatlan időre, annak visszavonásáig érvényes.

Zuzana Zvolenská egészségügyi miniszter az intézkedéssel kapcsolatban megjegyezte, a szlovák hatóságok egészségvédelmi okokból döntöttek így. A korábbi figyelmeztetések is érvényben vannak, érdemes kerülni a műanyag üvegekből forgalomba hozott kemény szeszt, s amennyiben alkoholfogyasztás után fejfájás és hányás jelentkezik, érdemes azonnal orvos segítségét kérni.

Csehországban metilakoholt találtak több pancsolt szeszben is, s a fogyasztók közül már huszonketten életüket vesztették, s több tucat személyt ápolnak kórházban. Az országban péntektől tilalmat léptettek érvénybe a húsz százaléknál töményebb alkoholos termékek árusítására, ennek ellenére azonban nőtt a mérgezések száma.

A hétvégén metanolmérgezéses esetet jelentettek Szlovákiában is, egy eperjesi család tagjait kellett egészségügyi ellátásban részesíteni.

 

A közeli államok közül Lengyelországban szintén betiltották a cseh eredetű alkohol árusítását, Magyarország viszont egyelőre nem léptetett érvénybe hasonló intézkedést. Egyes információk szerint a gyors szlovák intézkedésre azért volt szükség, mert a pánikra való tekintettel néhány üzletlánc a cseh eredetű alkoholos italok akciós kiárusítását tervezte.