Tank a volt kommunista vezető háza előtt

2012-08-31 19:12:00 j.protic

hírkép

Furcsa ajándékkal kedveskedett Vasiľ Biľaknak, a az egykori csehszlovák kommunista rezsim volt csúcsvezetőjének a szlovák parlament egyik képviselője. Alojz Hlina egy tankot szállított a visszavonultan élő politikus háza elé, hogy ezzel emlékeztesse a Varsói Szerződés hadseregeinek bevonulására.



Hlina T-72-es tankot pakolt teherautóra, majd a járművet a 95 éves Biľak a Várhoz közeli villája előtt állította le. Az egykori kommunista tisztviselőnek ezzel az 1968 augusztusában történő inváziót akarta az eszébe juttatni.

"Ez egy szimbolikus megemlékezés arról, mi történt. Biľak elvtársnak érdemes megtudnia, milyen reggel kinyitni az ablakot és egy tankot látni" - jelentette ki Hlina. Azt nem árulta el, hogy kitől szerezte a tankot, állítólag egy olyan személytől, aki nem emelt kifogást a felhasználás módja ellen.

A jelenleg 95 éves, visszavonultan élő Biľak vezető tisztségeket töltött be a kommunista pártban. A Prágai Tavasz idején a konzervatív kommunisták vezetője volt, támogatta a szovjet beavatkozást. Történészek szerint egyik legtekintélyesebb aláírója volt annak a meghívólevélnek, melyre hivatkozva a Varsói Szerződés csapatai az ország területére léptek. Ma már csak ő él a levél aláírói közül.

Biľakot tettéért nem ítélték el és nem is büntették meg. Az ellene folyó vizsgálatot 2011 januárjában leállították arra hivatkozva, hogy nem lehet kihallgatni az eset kulcsfontosságú, Csehországban élő tanúit.