Halálos szupervírust tenyésztettek ki

2012-08-06 23:34:00 mennyei

hírkép

Holland kutatók olyan pusztító H5N1 influenzatörzset tenyésztettek ki, amely minden eddiginél veszélyesebb az emberre. A szupervírus egyelőre biztonságos helyen van.



A H5N1 a madárinfluenza egyik okozója, amely az embert és más fajokat is megfertőzhet. A legveszélyesebbnek tartott influenzaaltípus, amely a kutatók szerint, ha genetikailag módosul, emberek millióit ölheti meg. Madárinfluenzát más vírusaltípusok is okozhatnak, ezért a madárinfluenza és a H5N1 nem teljesen ugyanazt jelenti.  A halálos emberi megbetegedéseket azonban a H5N1 okozta.

A kutatók állítólag azért kísérletezgetnek egyre pusztítóbb vírustörzsekkel, hogy jobban megismerjék a terjedési képességeket és a hatásmechanizmusokat - írja a Newscientist alapján az IPM. Legalább is ezt állítják a laboratóriumok vezetői és fenntartói. Vagyis az ideológia szerint azért kell szupervírust kreálni, hogy védekezhessünk ellene. Merthogy hátha kialakulna magától is. Mindenesetre a hír fényében érdekes elolvasgatni az összeesküvés-elméleteket és átnézni a tudománytalan városi legendákat, melyek szerint az új vírusok az emberi elme termékei, melyek szigorúan őrzött laborokból kerültek ki.