Obama 400 millió dollárba került eddig

2012-08-06 07:32:00 szorenyi.p

hírkép

A világ vezető hatalmának elnöksége úgy látszik, hogy szinte minden pénzt megér. Barack Obama amerikai elnök a tavalyi év kezdetétől idén június 30-ig 400 millió dollárt költött az újraválasztási kampányára, ebből 86 milliót televíziós politikai hirdetésekre fordított.



Ezzel Obama több pénzt tett fel a kampányára, mint bármelyik elődje az elmúlt évtizedekben. Az elnök a jelek szerint abban a taktikában bízik, amely szerint a személyzetbe, a terepen létrehozott irodákba, csúcstechnológiás kampányinfrastruktúrába történő korai beruházás hozza meg neki a sikert novemberben.

A Demokrata Párt dollármilliókat "égetett el" annak érdekében, hogy megtalálja és regisztrálja a rá szavazni hajlandó, a válság miatt nemritkán költözésre kényszerült választókat. A vezetés csaknem 52 millió dollárt fordított a kampányaktivisták fizetésére és juttatásaira, 46 milliót postaköltségekre, 25 milliót mobilszámlák kifizetésére és 15 milliót közvélemény-kutatásra. Obama egyedül júniusban 70,8 millió dollárt költött - ennek több mint a fele hirdetésre ment el -, jóval többet, mint amennyi a támogatóktól befolyik. Ez ráadásul olyan időszakban történt, amikor az ellentábornak jobban ment a kalapozás.

Mostanra, kevesebb mint egy hónappal a két nagy párt elnökjelölt-állító konvenciója előtt az elnök előnye a kampánypénztartalékok terén elpárolgott, sőt a Mitt Romney mögött álló Republikánus Nemzeti Bizottságnak 25 millióval többje volt a kasszájában, mint a demokrata csúcsvezetésnek. Ráadásul a formailag "független", korlátlan költekezésre jogosult konzervatív super PAC-ek (politikai szuper-akcióbizottságok) az elnöki stáb erőfeszítései ellenére is többet költenek televíziós hirdetésekre, mint a demokraták.

Jelenleg még mind Obama, mind Romney - akinek eddig alapvetően a saját pártján belüli riválisaival kellett megküzdenie - az előválasztási kampányalapjából gazdálkodhat, az általános választási kampányalaphoz csak a pártkonvenció után nyúlhat hozzá. Abban a szakaszban, amikor az ellenfeleknek már "csak" egymás legyőzésére kell összpontosítaniuk, eltűnik az elnöknek az abból fakadó, korábbi előnye, hogy republikánus kihívójának meg kellett osztania a figyelmét és a kiadásait.

Mivel az előrejelzések szerint szoros verseny várható, Obama gazdasági háttéremberei nyugtalanok a kampánykasszák állása miatt, és ezért elkezdtek az eredetileg tervezettnél több adománygyűjtő utat beütemezni. Aktivizálták a saját táborában még mindig rendkívül népszerű Bill Clinton volt elnököt, hogy nógassa a vastag bukszájú donorokat: adakozzanak a Fehér Ház jelenlegi lakójának újraválasztását támogató egyetlen super PAC, a Priorities USA Action számára.

Obama egyre sürgetőbb üzenetekkel bombázza a szimpatizánsait. A többi között arra hívta fel a figyelmet: lehet, hogy a szombati, 51. születésnapja volt az utolsó, amelyet elnökként ünnepelt.

Republikánus kampányfinanszírozási szakemberek szerint a demokraták később meg fogják bánni, hogy már a választási harc ilyen korai szakaszában ennyire kiköltekeztek.