Éremesélyes a királynő unokája

2012-07-31 09:04:00 j.protic

hírkép

Zara Philipsnek, II. Erzsébet brit uralkodó legidősebb unokájának minden esélye megvan arra, hogy olimpiai érmet nyerjen Londonban.

 



A 31 éves Zara - Anna hercegnő lánya - Nagy-Britanniát képviseli a lovastusában egyéniben és csapatversenyben egyaránt.

Két napon át a díjlovaglás versenyei folytak, hétfőn, a tereplovaglás előtt a brit válogatott a harmadik helyen végzett Ausztrália és Németország mögött. A lovastusában kedden hirdetnek győztest, a díjugratás után. Egyéniben Philips kevésbé szerencsés, kétnapi versenyzés után a 24. helyen áll.

A világ- és Európa-bajnok bajnok Philips szülei nyomdokaiban halad: apja, Mark Philips, Anna hercegnő első férje 1972-ben Münchenben olimpiai arany-, 1988-ban Szöulban pedig ezüstérmet nyert. Anna hercegnő 1976-ban a montreali olimpián versenyzett, de nem szerzett érmet.

Annak ellenére, hogy Anna hercegnő, aki közel három éve vezeti a brit nemzeti olimpiai bizottságot, aktívan részt vett a londoni olimpia szervezésében, Zara Philips semmilyen kivételezésben nem részesült. Edzője és a csapata két tagja szerint sikerét a tehetségének és a kitartásának köszönheti. Zara Philips kétszer – 2004-ben és 2008-ban - már megkísérelt bejutni az olimpiai válogatottba, de sikertelenül, mert kedvenc lova, Toytown cserbenhagyta. Mostani versenylovában, High Kingdomban viszont nem csalódott.

Más európai uralkodócsaládokban is vannak olimpikonok. Az 1972-en müncheni olimpián – három évvel a trónra lépése előtt - vitorlázásban versenyezett II. János Károly spanyol uralkodó, felesége, Zsófia királynő – még görög hercegnőként - 1960-ban a görög vitorlázóválogatott tartalékosa volt. Gyermekeik, Krisztina infánsnő és Fülöp, Asturia hercege is követték szüleik példáját: Fülöp 1992-ben Barcelonában, Krisztina pedig 1988-ban Szöulban versenyzett.

A vitorlázás királyi sport: V. Olaf norvég király és fia, V. Harald is ebben a sportágban indult olimpiai játékokon. Olaf 1928-ben Amszterdamban még trónörökösként aranyérmet nyert, Harald pedig Tokióban (1964), Mexikóban (1968) és Münchenben (1972) is indult, de nem állt dobogóra.

II. Albert monacói herceg 1988-ban a calgaryi és 2002-ben a Salt Lake City-i téli olimpia bobversenyzője volt.

A közel-keleti monarchiák a lovassportot részesítik előnyben, Haja bint Al-Husszein jordániai hercegnő és két szaúdi herceg a 2000. évi sydneyi és a 2008. évi pekingi olimpián versenyzett.

Lovassportoló volt Dmitrij Pavlovics nagyherceg is az orosz Romanov-dinasztiából, aki 1912-ben Stockholmban vett részt az olimpián.