Vörös festék a Sztálin-szoborra

2012-07-24 14:18:00 j.protic

hírkép

Pozsonyban nagy figyelmet keltett a Félbeszakított dal.c kiállítás, mely a kommunista korszakot, főleg a múlt század ötvenes éveit eleveníti fel.A Duna-parti Szlovák Nemzeti Galériában számos korabeli festmény, tárgy, szobor látható, köztük vannak az egykori vezetőket ábrázoló műalkotások is.



Az incidens hétfőn történt, a szervezők már feljelentést tettek az ügyben. A SITA hírügynökség beszámolója szerint valaki vörös festékkel öntötte le a bejáratnál álló Sztálin szobrot és megrongálta a közeli falat is. "Mivel a szobor a gyűjtemény részét képezi, annak megkárosítása bűncselekménynek számít. Feljelentést tettünk ismeretlen elkövető ellen, a teret, ahol a szobor helyet kapott, kamerákkal figyeltük meg, hamarosan felvétel is lesz az eseményekről" – olvasható a galéria közleményében.

Az intézmény hivatalos állásfoglalása továbbá leszögezi, hogy, hogy világszerte több "műalkotás" vált már hisztéria, vagy rombolás áldozatává, például az 1959-ben savval leöntött Mona Lista, az 1975-ben megtámadott Éjszakai őrség c. festmény Rembrandttól, vagy a talibán felkelők által szétbombázott afganisztáni Buddha-szobrok.

"Az ötvenes évek történelmünk részét képezi, s a nemzeti emlékezettel foglalkozó intézmények feladata az időszak megítélése" - jelenti ki a galéria, mely a szocialista realizmus 1948 és 1956 között született műveit rendszerező kiállítást tart a nyáron.

"Másrészt cinikusan megjegyezhetnénk, hogy ez a cselekedet a Szlovák Nemzeti Galériát a vezető galériák közé sorolja, melyekben hasonló incidensek történtek. A történelmi korrektség szellemében pedig elmondhatjuk, hogy Sztálinnak véres kezei és vörös orra volt, még akkor is, mikor hivatalosan keményen fellépett az alkoholizmus ellen" - zárul a közlemény.