A Walmart-örökösök mesés vagyona

2012-07-20 13:55:00 j.protic

hírkép

Az amerikai Walmart üzletlánc hat örökösének gazdagsága megfelel annak a vagyonnak, amellyel az Egyesült Államok lakosságának szegényebbik 41,5 százaléka együttesen rendelkezik.



A világ legnagyobb vállalatai közé tartozó - több mint kétmillió alkalmazottat foglalkoztató - Walmart örökösei a most nyilvánosságra hozott adat szerint 2010-ben 89,5 milliárd dollárt (20 853 milliárd forintnak megfelelő összeget) tudhattak magukénak. Ez egyenlő 48,8 millió amerikai háztartás, 130 millió amerikai állampolgár összesített vagyonával.

Az olcsó árucikkeket forgalmazó diszkont áruházlánc örökösei a Walmartot alapító Sam és James Walton gyerekei. Gazdagságuk 2007-ben az amerikai lakosság alsó 30 százalékának vagyonát tette ki, az azt követő három évben viszont elképesztő mértékben gyarapodott, és elérte a 41,5 százalékot.

"Ez csak egy példa arra, hogy mekkora egyenlőtlenség uralkodik a jövedelmekben Amerikában" - kommentálta az adatokat a Huffington Post liberális hírportál. Az amerikaiak leggazdagabb 1 százaléka 1979 és 2007 között 275 százalékkal lett vagyonosabb, miközben a népesség alsó egyötödének csak 20 százalékkal bővült a vagyona.

A Walmart - amely az áruk raktárakban való tárolásával jelentősen képes csökkenteni a bérköltségen - máig családi üzletként működik, a céget irányító alapító család 48 százalékos tulajdonrészt birtokol. A Walmart-örökösök közül kettő a világ öt leggazdagabb embere közé tartozik.