Agyhártyagyulladás miatt pánik a Facebookon

2012-07-19 17:56:00 szorenyi.p

hírkép

Fertőző agyhártyagyulladásban meghalt egy fiatal lány a kistarcsai Flór Ferenc Kórházban; a lány néhány nappal a halála előtt részt vett a Balaton Sound fesztiválon - erősítette meg a kórház orvos igazgatója. Némedi Mária ugyanakkor óv a pániktól.



Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat a Facebook-oldalán csütörtökön azt írta: a közösségi oldalon terjedő, a Balaton Sound fesztiválon részt vevők számára szóló felhívás tartalma, amely szerint mindenképpen el kell menniük a háziorvosukhoz vagy az ÁNTSZ-hez, "rémhír".

A Pest megyei kórház orvos igazgató közölte, mivel az elhunyt hozzátartozói megtiltották a részletes tájékoztatást, a konkrét esetről csak annyi közölhető, hogy a fiatal lány kedden halt meg.

A betegséggel kapcsolatban a szakember kifejtette: a fertőző agyhártyagyulladásnak három típusa - A, B, C - van, de csak az első két típus kórokozója ellen nyújt védelmet az oltás, amelyet nagyon sok szülő igényel a gyermekének. A cseppfertőzéssel terjedő betegség bármelyik típusának kórokozója nagyon sok ember torkában felfedezhető, ám az érintetteknek csak a töredéke betegszik meg, többnyire a legyengült immunrendszerűek.

Az elhunyt lány az ÁNTSZ információi szerint a C típusú fertőzésben szenvedett, s betegsége toxikus állapottal járt együtt, ezért nem sikerült megmenteni - mondta az orvos igazgató.

Az MTI-nek arra a kérdésére, hogy megfertőződhettek-e mások is, a szakember hangsúlyozta: lehet, hogy a meghalt lány valamelyik fesztiválozótól kapta el a fertőzést, esetleg olyan valakitől, akinél semmilyen tünetet nem okozott a baktérium. Az ÁNTSZ az ilyen esetekre előírt precíz szabályok szerint feltérképezi a lány "kapcsolati hálóját", s megkeresi az érintetteket.

Mivel a fesztivál óta jó pár nap eltelt, a betegség kivédhetetlen változatától ebben a körben már aligha kell tartani - fűzte hozzá Némedi Mária.