Navracsics szigorítana a Bándy-ügy miatt

2012-07-19 08:21:00 szorenyi.p

hírkép

Felül kell vizsgálni a büntetés-végrehajtásra vonatkozó szabályozást Navracsics Tibor szerint. A közigazgatási és igazságügyi miniszter ezt a Pécsen meggyilkolt rendőrségi pszichológus esetével kapcsolatban jelentette ki a TV2-nek. A tárcavezető szerint nincs lehetőség a halálbüntetés visszaállítására.



Az eddigieknél is szigorúbb szankciókra van szükség, és nagyobb szabadságot kell adni a rendőrségnek az előállításhoz, vagyis ha valaki a kiszabott időben nem jelenik meg a büntetés-végrehajtási intézetben, akkor azt minél hamarabb be lehessen oda szállítani - közölte a miniszterelnök-helyettes csütörtökön a TV2 Mokka című műsorában arra a felvetésre, hogy a Bándy Kata rendőrségi pszichológus meggyilkolásával gyanúsított P. Lászlónak a gyilkosság idején börtönben kellett volna lennie.

Az Országos Rendőr-főkapitányság szerdán azt közölte, hogy a rendőrség Bándy Kata meggyilkolásának időpontja előtt nem intézkedhetett P. László elzárásáról annak korábbi szabálysértési ügyeiben, mivel az elővezetés elrendelésére a határidő akkor még nem járt le.

Navracsics Tibor azt is mondta a műsorban - a romákkal szembeni, a gyilkossággal kapcsolatban kialakult ellenérzésekre reagálva -, hogy mindent meg kell tenni azért, hogy egyedi esetek miatt csoportokat ne érjen hátrány.

Azzal kapcsolatban, hogy a Fidesz-frakcióban helyet foglaló kisgazda képviselők az elmúlt napok eseményei miatt szükségesnek tartják a halálbüntetés visszaállítását, a miniszter hangsúlyozta, nehéz kérdésről van szó, de sem nemzetközi kötelezettségek, sem pedig etikai megfontolások miatt nincs erre lehetőség. Megjegyezte, a tényleges életfogytiglan legalább ilyen súlyos büntetés lehet.