Kampusch-ügy: még nincs vége

2012-07-13 13:39:00 j.protic

hírkép

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) képviselőjének részvételével egy nemzetközi szakértői csoport vizsgálja át újra a Natascha Kampusch elrablása ügyében keletkezett osztrák aktákat - számolt be róla az osztrák média a belügyminisztérium közlése alapján.

 



A lezárt ügyek átvilágításával foglalkozó, úgynevezett "cold case" specialisták pénteken kezdték meg a munkájukat és várhatóan az év végéig készül el a jelentésük.

Az akták újbóli elemzését az évekkel ezelőtti emberrablási üggyel foglalkozó osztrák parlamenti albizottság kezdeményezte június végén. A most megkezdődött szakértői elemzés eredményétől függően újra megnyithatják a nyomozást.

Natascha Kampuscht 1998-ban, tízéves korában elrabolta egy Wolfgang Priklopil nevű osztrák férfi, és nyolc éven át fogságban tartotta. Amikor a lány 2006-ban kiszabadult, Priklopil öngyilkos lett. Bár a nyomozást évekkel ezelőtt lezárták, azóta is tartja magát a feltételezés, hogy a férfinak volt tettestársa. Felmerült az is, hogy a lány előbb kiszabadulhatott volna, ha a rendőrség alaposabban utánajár a nyomoknak.

Maga az áldozat azt állítja, hogy nem tud másik tettesről.

A nyomozást egyszer már felülvizsgálták, akkor a rendőrség látószögébe került Priklopil egy barátja. A nyilvánosság előtt csak Ernst H. néven emlegetett férfi ellen feljelentést is tettek bűnrészesség gyanújával, de a bíróság nem találta bizonyítottnak a gyanút.