Nem fizetnek a biztosítók a villámkárért

2012-07-05 09:06:00 szorenyi.p

hírkép

Érzékelhezően sokkal több a váratlan vihar és vele járó hatalmas és sűrű villámlás. Ezért több biztosító szigorít a villámcsapásban tönkrement számítógépért, plazma TV-ért kifizethető kártérítési szabályokon, ezentúl csak annak fizetnek, aki az úgynevezett kisfeszültségű áramkörökből álló elektromos szórakoztatóeszközöket villám- és túlfeszültség-védelemmel is felszerelte - közölte a CLB biztosítási alkuszcég



Az elmúlt két hónapban olyan erős villámlással járó viharok tomboltak az ország különböző pontjain, hogy a kockázatviselőknek több százmillió forintot kellett kifizetniük. A kártérítések jelentős része tönkrement elektronikai berendezésekért, azon belül is a villámcsapás okozta úgynevezett másodlagos hatásaként megrongált szórakoztatóelektronikai eszközökért járt.

A közlemény szerint az egyéb, a háztartási ingóság kategóriába tartozó elektromos háztartási gépeknél, az épületgépészeti berendezéseknél, klímáknál, kapunyitó motorok, riasztóknál továbbra sem feltétele a kifizetéshez a túlfeszültség elleni védelem.

A CLB felhívja a figyelmet, hogy a túlfeszültség-védelemnél olcsóbb és egyszerűbb megoldás viharban áramtalanítani a berendezéseket, és akkor a legnagyobb villámcsapás sem teszi tönkre azokat.