7 ok - amiért ne kérj idegenvezetőt!

2012-07-04 07:47:00 szorenyi.p

hírkép

A Világszám Rómába látogatott. Nem hivatalosan, de az újságíró bármikor "szolgálatba helyezi" magát. Így történt a Vatikánban is, ahol óvatosan kell bánni az idegenvezetőkkel. Ha nem fogyelünk, sok pénzt lehúznak rólunk. Számba vettük, hogy miért ne fogadj alkalmai idegenvezetőt.



A metróból kiszállva azonnal lecsapnak a turistákra a szolgáltatást kínálók. Vannak köztük kedvesek, jó fejek, de kimondottan ellenszenvesek is. Határozottan beszélnek rá, hogy itt és most rendelj csoportos idegenvezetést, mert különben aligha jutsz be a vatikáni múzeumba, a Szent Péter katedrálisról pedig ne is nagyon álmodj. Érvek és cáfolatok következzen.

1. Legalább 2-3 óra míg bejutsz az adott múzeumba, képtárba vagy műemlékbe. Velünk sokkal gyorsabb.

Szó sincs róla. Ha az ember hagyja magát rábeszélni a csoportos idegenvezetésre, akkor legalább 15 percet vár míg összegyűlik a csoport. Aztán jön az eligazítás az utcán, újabb negyedóra, ott kapsz egy tényleg hasznos fülhallgatós walkmant, ezen hallod majd az idegenvezetőt. Azután pont azon a bejáraton keresztül  jutsz be a múzeumba, amelyen a többiek. A Vatikánnál a sima jegyet váltok sem várakoztak többet, mint 10 perc, tehát itt vesztesz legalább fél órát. A csoportot ráadásul semmilyen különleges helyre nem engedik be.

2. A szakszerű idegenvezetés miatt sokkal gyorsabban végzel az adott múzeumban.

Szamárság. A csoport ugyanis mindig bevár valakit. Ráadásul mindenképpen táblák mutatják, hogy merre érdemes haladnod, nem fogsz eltévedni a Vatikánban sem. Sőt, saját ütemed szerint sétálhatsz a műemlékek között, nem kell a többiekre várni.

3. Magyar nyelvű csoport nincs.

Rómában ne is álmodj arról, hogy az alkalmi idegenvezetés magyarul történik majd. Választhatsz az angol, az orosz, a német és spanyol, és persze az olasz közül.

4. Hasznos információkat kapsz majd.

Könyörgöm, akkor minek hoztad magaddal az útikönyvedet? A legtöbben (különösen a régiekben) pontos leírást kapsz a termekről és az ott található műkincsekről. Feleslegesen dobtál volna ki itthon 2000-6000 forintot? Amúgy, ha amerikai csoporttársakat fogsz ki, akkor az idegenvezető elmeséli mindazt, amit nálunk az általános iskolában elvben megtanultál Rómáról. Ha nem figyeltél a suliban, akkor most sem fogsz.

5. Audioguide-ot mindenütt bérelhetsz.

Induljunk ki abból, hogy angol csoportot választasz, valamennyire ugyanis érted ezt a nyelvet. Nos a szinte mindegyik komolyabb műemléknél vagy mázeumban tudsz olyan készüléket bérelni, amely szinte végig visz a termeken. Itt is angolul beszélnek hozzád, de egy ilyen kis kütyü max. 5 euróba kerül és megvan a privát idegenvezetőd. Ráadásul ha családdal mész, akkor elég egy, a többieknek te fordítasz majd.

6. A csoport okostojásai.

Minden csoportban vannak ügyeletes kérdező. Induljunk ki az amerikaiból. Pl. Miért nincs szemük az ókori szobroknak? Válasz: van szemük, de akkor így ábrázolták. Ok, a történelmi ismeretanyag apró morzsái sincsnek meg bennük, ami Európát illeti, mármint az amcsikban. De tedd a kezed a szívedre, Kentucky állam híres csatáit fel tudod sorolni?

7. A legfontosabb, hogy iszonyatos felárat fizetsz.

Vatikánba a belépő 19 euró. Szép összeg. Nos az utcai rábeszélő ember 50 euróról indul, de két fintor után már "rendkívül kedvezményesen" 35-ért is bevisznek. Egy háromfős családnál bukjátok az aznapi ebédet, de te tudod!