Pozsony: nem kell Mária Terézia szobra

2012-06-28 12:11:00 j.protic

hírkép

pozsonyi önkormányzat döntésének értelmében mégsem helyettesítik a Ludovít Štúr téren található, a költőről mintázott szoborcsoportot Mária Terézia szobrával. Mindezt a Pozsonyi Városszépítő Egylet szerette volna elérni.



A történelmi hagyományokat feleleveníteni szándékozó aktivisták azt akarták volna, hogy Mária Terézia lovasszobra vegye át a Štúr-féle szoborcsoport helyét, visszaállítva ezzel a korábbi viszonyokat. A szobrot Fadrusz János készítette 1897-ben, majd 1921-ben a csehszlovák légiósok robbantották fel..

A Pozsonyi Városszépítő Egyesület (BOS) kezdeményezésére tavaly szeptember elején felállították a Mária Terézia szobor egyharmadra kicsinyített mását. Az alkotás, amelyet Martina Zimanová készített el, a Vajansky rakparton áll, közel ahhoz a helyhez, a volt Koronázási térhez ahol egykoron a várost díszítette.

A műalkotás kicsinyített másának köztéri elhelyezését egyben vitaindítónak is szánták. Az érdeklődők a szobor mellett elhelyezett petíciós íveken kifejthették véleményüket arról, hogy az osztrák uralkodó és magyar királynő szobra újra visszakerüljön-e az eredeti helyére. Sokan az egykori uralkodó érdemeivel érveltek, a város sokat köszönhet Mária Teréziának.

Fadrusz János eredeti alkotása a mai Ludovít Stúr téren (régen Koronázási tér) állt. Ma ott egy Štúr-szobor van. A Štúr-szobrot a kormány székháza előtt álló Szabadság térre akarták volna költöztetni az egylet tagjai..

A szoborcsoportról Robert Fico is megemlékezett tavaly szeptemberben, a Smer elnöke a kezdeményezés ellen foglalt állást. Csakúgy, mint a Matica Slovenská, mely 11 ezer aláírást gyűjtött össze a szobor megtartása mellett, miközben a városszépítők ötezer szimpatizánst tudtak összegyűjteni.