Ezért tojnak a madarak a kocsidra

2012-06-21 12:36:00 szorenyi.p

hírkép

Az élénkpiros kocsikra piszkítanak a leggyakrabban a madarak, míg a zöldeket tartják a legnagyobb becsben azzal, hogy nem kakilják le az iylen autókat. Mindezt a britek állapították meg 1140 kocsit megvizsgálva.



A piros 18 százalékos találati aránnyal lett a madárpiszkos színtoplista éllovasa, nevezetesen az öt városban a piros autók 18 százalékát "pecsételték le" szárnyasok. A második legnépszerűbb madárvécé a kék kocsi 14 százalékkal, a bronzérem a feketéké 11 százalékkal. A fehér autók 93 százaléka mutatkozott makulátlannak a felméréskor, azaz csupán 7 százalékuk kapott találatot, míg a zöld kocsikra - mondhatni - tojnak a madarak, le sem piszkítják őket: 100-ból csupán egyet szennyeznek be.

A felmérés nem értelmetlen, mivel évente 57 millió fontjába kerül a brit autósoknak a madárpiszok miatti festékréteg-sérülések, kimaródások javíttatása.

"Sok autóst bosszant a probléma, már csak azért is, mert kocsijuk veszíthet értékéből a madarak ténykedése miatt" - idézte a brit Metro újság a felmérést végeztető Halfords autósboltlánc szóvivőjét.