Boros autók indulhatnak útnak

2012-06-20 17:50:00 szorenyi.p

hírkép

Az idei, augusztus 24-én rajtoló autós túra pontos útvonalát ez évben is Ferjáncz Attila örökös magyar rallye-bajnok tervezi meg. Az egri, tokaji, majd a dél-balatoni borvidéken körülbelül 20 pincészetet látogatnak a versenyzők és betérnek 2 pálinkafőzdébe is.



Idén a Közlekedési Múzeumtól indul a verseny, hogy hírt adjanak az ország történelmi borvidékeiről, borkultúrájáról és a falusi turizmusról. A tájékozódásban egy itiner lesz a a versenyzők segítségére, mely nem csak a pincészetekhez mutatja meg a helyes utat, hanem időellenőrző check point-okon is átvezet. Az útvonalról való letérést, az ellenőrző pontok kihagyását, vagy a túl gyors haladást a versenybírók pontlevonással sújtják.

A pincészeteknél ügyességi játékokkal lehet ellensúlyozni a pontvesztést; célba dobással, íjászattal, hordógurítással, talicskatolással vagy épp a tesztlap helyes kitöltésével növelhetik esélyüket, hogy a hosszú hétvége végén Budapestre visszatérve, az ünnepélyes díjátadó gálán a dobogó felső fokára állhassanak.

A versenyzőként induló közéleti személyiségek, neves üzletemberek, művészek, sportolók és újságírók nagyjából 800 km-es távot teljesítenek. A hazai borok és borvidékeink mellett cél a gasztronómiánk, turisztikai vonzerőnk, környezetvédelmünk és közlekedésbiztonságunk népszerűsítése.

Az elmúlt 16 év alatt egyszer sem történt baleset, utunkat végig rendőri ellenőrzés kísérte. A versenyzők sebességellenőrzése mellett szondáztatást is végeznek. Iden korlátozták az indulók létszámát, 80 autó állhat majad a rajtvonalra. Fővédnöknek dr. Pintér Sándor belügyminisztert és dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési minisztert kérték fel a szervezők.