Ezek a legkiválóbb balatoni strandok

2012-06-15 21:35:00 szorenyi.p

hírkép

10. alkalommal jutalmazták Kékhullám Zászlóval a legjobb balatoni strandokat és kikötőket. Lázár János, a minősítést koordináló Balatoni Szövetség titkára elmondta: az uniós normák szerint rögzített követelményrendszer alapján a tisztiorvosi szolgálat, valamint több balatoni szervezet bevonásával végezték a minősítést.



A Kékhullám Zászló egyebek közt azt jelenti, hogy az azt elnyerő strandokon működik elsősegély nyújtó hely, vízimentő szolgálat, orvosi ellátás, és ügyelnek a közbiztonságra is, egyebek közt a lopások visszaszorításával.

Míg korábban részt vett a minősítésben Magyarország több üdülőtava is, az idén sem a Tisza-tó, sem a Velencei-tó, sem a Fertő tó nem képviseltette magát. A Balaton 127 strandjából 30 nevezett.

Akadnak fürdőhelyek, amelyek nyugati színvonal felett teljesítenek, de olyanok is, amelyek csak éppen megütötték a követelményszintet, s van még mit fejleszteniük - fogalmazott a szövetség titkára.

A Kékhullám Zászlót elnyerő 25 balatoni strand közül 11 kaphatta meg a legjobb minősítést jelentő három csillagot: Keszthely városi strandja, Gyenesdiás Diás strandja, Balatonfüred Esterházy strandja, Balatonlelle Napfény strandja, Siófok Nagystrandja, Balatonföldvár Keleti strandja, valamint Vonyarcvashegy-, Balatongyörök-, Alsóőrs-, Csopak- és Balatonboglár strandja.

A négy nevezést benyújtó kikötőből pedig három: a Balatoni Hajózási Zrt. szigligeti és balatonboglári kikötője, továbbá a zánkai gyermektábor kikötője tűzheti ki a kék zászlót.