3,7 milliárd szemétgyűjtésre

2012-06-11 07:53:00 szorenyi.p

hírkép

Mintegy 3,7 milliárd forintból épül ki Mosonmagyaróvár és térsége szárazhulladék-gazdálkodási rendszere. A 2,8 milliárd forint uniós forrásból, illetve a működtetés jogát tizenöt évre elnyerő Rekultív Kft. által fizetett félmilliárdos koncessziós díjból, valamint a 71 tagtelepülés önrészéből finanszírozott rendszernek 2013 első negyedévére kell kiépülnie. Ezt követően indulhat a szelektív gyűjtést támogató hálózat próbaüzeme.



A 2,8 milliárd forint uniós forrásból, illetve a működtetés jogát tizenöt évre elnyerő Rekultív Kft. által fizetett félmilliárdos koncessziós díjból, valamint a 71 tagtelepülés önrészéből finanszírozott rendszernek 2013 első negyedévére kell kiépülnie. Ezt követően indulhat a szelektív gyűjtést támogató hálózat próbaüzeme.

Árvay István mosonmagyaróvári alpolgármester (Fidesz-KDNP), a Mosonmagyaróvár Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás elnöke elmondta: a 105 ezer embert ellátó rendszer része a mintegy 1,4 milliárd forintból megépülő jánossomorjai lerakó. Az összegből egy, a mostanit kiváltó, annál jóval hatékonyabb hulladékválogató sort, egy hulladékaprítót szereznek be, valamint megépíttetik az ezeket befogadó két épületet.

A projekt tartalmazza emellett tíz hulladékudvar és 166 hulladéksziget kiépítését; utóbbiak négy, a városokban egyenként 1,5, más településeken 1,1 köbméteres konténerből állnak.

Azt is vállalták, hogy 25 ezer szeletív hulladékgyűjtőt osztanak ki a lakosoknak. A 60-240 literes edényekből minden olyan háztartás kap, amelyben egynél többen élnek - áll a projektről kiadott sajtóanyagban, amelyből az is kiderül: a projekt lezárásának határideje 2013. június 30.