Majom kurkássza a juhot

2012-06-06 11:48:00 szorenyi.p

hírkép

Három hete születtek, de már vígan ugrándozik a budapesti állatkert két sörényes juha. A berbermajmokkal közös a kifutójuk, így barátság is kialakult közöttük. Ez a szabadban is így van.



A berbermajmokkal közös sziklakifutóban lakó kisállatok már most akrobatikus ügyességgel szökdécselnek a meredek sziklafalakon, az sem okoz problémát nekik, hogy kövessék a felnőtteket. A két kisbárány május 18-án jött a világra, nagyon élénk, aktív és játékos állatok.

A sörényes juh Afrika északi területein őshonos patás a száraz, sivatagos, illetve sziklás területeket kedveli, így a Fővárosi Állat- és Növénykertben is ilyen bemutatóhelyen, a Nagyszikla oldalában található kifutóban kaptak helyet.

Mivel elterjedési területe részben azonos a berbermajoméval, ezt a két fajt az állatkertben is együtt, közös kifutóban mutatják be. Így a most született bárányoknak nemcsak a felnőtt sörényes juhok a lakótársai, hanem a berbermajmok is.

A sörényes juhok a természetben rendszerint október és november hónapokban párzanak, így az öt hónapos vemhesség elteltével a bárányok február, március és április hónapokban jönnek világra.