Négycsillagos csorba Székelyudvarhelyen

2012-05-30 13:36:00 V.J.

hírkép

Az utóbbi években a belföldi utazások mellett egyre népszerűbbek azok a túrák, amelyek a régi magyar tájakra visznek. Az Európai unióhoz való csatlakozással még többen fedezik fel Székelyföldet és mind többen indulnak útra turistaként. Talán az egyik légnépszerűbb úti cél a Nagy-Küküllő partján fekvő, csak magyarok lakta város, Székelyudvarhely.



Egyedülálló kulturális, történelmi és természetesen kulináris élménnyel lesz gazdagabb, aki nekivág a 8-10 órás útnak…A 700 éves kisváros hangulata, az élmény, hogy a határtól 400 kilométerre egy olyan város fogadja az utazót, ahol magyarnak lenni természetes dolog, a magyar szónak nincs alternatívája és a történelem minden korszaka látható, abszurd és egyben magától értetődő.

Itt még a rendőr is magyarul beszél, ha értik olvasóink mire gondolunk! Székelyudvarhely mindig megmaradt igazi magyar kisvárosnak. Vendégszerető lakóival, emberléptékű utcáival és tereivel. Hihetetlenül gazdag épített és kulturális múltjával.

A turista, ha ellátogat ide, kettős élményt élhet át. Egyszeriben - sokszáz kilométer után - otthon érzi magát, aztán észreveszi, hogy egy kicsit időutazóvá is vált. Ha csomagjainkat leraktuk a Hotel Gondűző igazán európai színvonalú szobájában – mely bármely nagyvárosban kiállná az összehasonlítást – mindez turistává avat minket. Műholdas televízió, minibár és páncélszekrény, telefon és internetcsatlakozás. Maga a tökéletes sztenderd. Majd kitekintve az ablakon, megpillantva a szemközti ház zsindelytetejét és a Szent Miklós hegyen álló templom barokk tornyát ismét rájövünk: Erdélyben vagyunk turistaként és magyarként.

A macskaköves, zegzugos Szent Imre utca már igazán ismerős, ahogy a meleg, vöröstéglás falak is. Mielőtt felmegyünk a szobába, szinte már kötelező a pihenő az étteremben, már csak az étlap miatt is. A pacalcsorba vagy friss pisztráng csábításának úgysem lehet ellenállni. A magyar szó itt természetes, de hogy a Gondűzőben más is otthonra talál, azt a motorosruhás, népes spanyol társaság is bizonyítja.

A kényelem XXI. századi kellékei a szobákban: internet és kábeltévé és minibár. Igazi faburkolat és hangulatos fotók mindenfelé. A szállodának 8 franciaágyas, 12 kétágyas, 1 nászlakosztálya és 1 pezsgőfürdős lakosztálya van 22 szoba, ahol otthon lehetünk.. Úgyhogy a kényelem fokát magunk választhatjuk ki. Errefelé az pedig unalom ismeretlen fogalom, hiszen a város maga a történelem. Amióta - 2002-ben - megnyílt a négycsillagos hotel igazi találkahelye lett a székelyudvarhelyieknek. Otthonülők és világjárók találkoznak itt.