Cipőmúzeum a Bata-városban

2012-05-29 14:29:00 j.protic

hírkép

Csehország egyre büszkébb az ország nagy szülöttjeire, a 20.század cipőiparának fejlődését meghatározó Bata- dinasztiára. A morvaországi Zlínben (korábban Gottwaldov) a volt cipőbi-rodalom központjában lépten-nyomon találkozhatunk a Bata örökség nyomaival.



Nem csupán szobrok, a helyreállított épületek, a híres Bata-villák, a gyárkomplexum rekonst-rukciója, az egyedülálló Bata-felhőkarcoló emlékezett a múlt század első felére, hanem a ma-ga nemében páratlan cipő-múzeum is, mely a világ legrégibb ilyen jellegű létesítményei közé tartozik.

A néhány lépésre a felhőkarcolótól álló épületbe belépve a nagy gyáralapító, Tomás Bata mellszobra fogadja a látogatót. Elsősorban az ő és követői Jan Antonín valamint Tomás Bata jr.érdeme, hogy az utókor megcsodálhatja a cipőkészítés fejlődését szerte a világon, hisz a rendszeres cipőgyűjtés már a huszas években megkezdődött és a múzeum több mint 90 éves múltra tekinthet vissza.

. Látható egy 19.századbeli cipőkészitő műhely hű utánzata, korabeli szerszámokkal és beren-dezésekkel. A múzeumban összesen 428 pár cipő tekinthető meg, kezdve a középkortól egé-szen napjainkig. A legérdekesebb részleg az egyes kontinensek cipőgyártási történetét mutatja, a legrégibb lábbelik a 15.16.századból származnak. Kuriózumnak számit az Ausztrália közép-ső részéből származó, emu madár tollából és női hajból szőtt rituális cipő, melynek neve kadaitja.

Nem csupán régi cipők vannak kiállítva, a modern lábbelik között díszhelyen láthatő Ivana Trump volt cseh származású amerikai divatmodell luxuscipője is. A híres amerikai milliárdos ex-neje mindig is büszke volt arra, hogy Zlín városának szülöttje.Talán ő is magáénak vallja azt a spanyol mondást, mely a vitrin falán olvasható-Minden nő olyan fiatalnak érzi magát, amilyen cipőt hord-..