Kínosan utálnak bennünket

2012-05-27 07:29:00 szorenyi.p

hírkép

A 24. helyen végzett a magyar Compact Disco az Eurovíziós Dalfesztiválon. A magyarok lényegében senkitől sem kaptak pontot. Érzékelhetően csak a határon túli magyarok szavaztak rájuk. A győztes egy svédországi berber hölgy lett. A száma több, mint érdektelen. De erről már írtunk Wolf Katinál is (http://vilagszam.hu/cikkek/nem-nyerhetunk-egy-eurovizios-dalfesztivalon-minket-senki-se-szeret.html/1796)



Baku és Azerbajdzsán dicséretével voltak elfoglalva a műsorvezetők a pontszámok kihirdetésekor, ami azért meglehetősen furcsa egy súlyosan demokráciahiányos ország esetében. Még a fesztivál előtti napokban is ellenzéki aktivistákat, a regnáló elnök ellenfeleit vettek őrizetbe. De ennyit a politikáról.

A svédek reprezentánsa egy 28 éves, marokkói berber származású svéd előadó, Loreen (született Lorina Zineb Noka Talhaoui) győzött óriási fölénnyel. 372 pontot kapott a bakui Kristálycsarnokban (Crystal Hall).

"Teljes szívemből köszönök minden támogatást azoknak, akik hittek bennem, Svédországnak pedig az esélyt, amit megkaptam az indulással" - mondta Loreen a döntőt követő sajtótájékoztatón.

A 2004-ben egy svédországi televíziós tehetségkutatón feltűnt Loreent már napokkal korábban a verseny legnagyobb esélyeseként emlegették, a Euphoria már a svéd és a finn slágerlistán is az első helyre került. Az itt előadott nótája eléggé eklektikus, dallamosnak nem igazán mondható volt. A Világszámnak egyáltalán nem tetszett. Mi a ciprusiakra vagy a románok, kubai előadókkal fűszerezett csapatára gondoltunk volna. Amúgy furcsa, de a magyar szavazók is a svéd-berber énekest tették az első helyre.

Loreen mögött a legnagyobb közönség kedvencnek számító, Oroszország Udmurt Köztársaságából érkezett Buranovszkije Babuski (Buranovói nagyik) végeztek, akik amúgy a helyi templom felújítására gyűjtenek.

A Magyarországot képviselő négytagú Compact Disco, amely a keddi elődöntőből a 10. helyen, azaz éppen hogy jutott a fináléba. Itt 19 ponttal a 24. helyen végzett Sound of Our Hearts című dalával.

Amit a színpadon nyújtottunk, az szerintünk hibátlan volt. Úgy érezzük, hogy az itteni próbákon és előadásokon folyamatosan fejlődött a produkció, mindenki láthatta a mi 3 percünket, a teljes műsort és a szavazást is. Köszönjük azt a rengeteg szeretetet, amit Magyarországról kaptunk - mondta Lotfi Begi és Walkó Csaba az MTI-nek a Compact Disco szerepléséről. A magyarokra lényegében csak Romániából, Szlovákiából és Szerbiából érkezet számottevő pontszám, azaz onnan, ahol magyar kisebbség él.

A finálé előtt a kifejezetten az Eurovíziós Dalfesztivál esélyeivel foglalkozó Europrediction 2012 közvéleménykutatása - szintén svéd győzelem mellett - még a kilencedik helyre várta Magyarországot.

 



A dalfesztivál történetében ötödször született svéd győzelem, az elsőt 1974-ban a később világhírűvé vált ABBA együttes aratta Waterloo című dalával.