Medve-riadó a Tátrában

2012-05-24 11:53:00 j.protic

hírkép

Továbbra is gondot okoznak az elszaporodott medvék a szlovákiai Magas Tátrában. Az utóbbi napokban öt incidens is történt a az óriáshegység településein.



Nemrégen egy természet-iskolában váltott ki pánikot egy medve, mely két kisboccsal közösen keresett táplálékot az épület közelében. A gyerekeknek be kellett menekülniük az épületbe.

Az incidens Tatranská Lesnán ( Felsőerdőfalván) történt. A Tátrai Nemzeti Park dolgozói állítják, az utóbbi időben egyre több medvével kapcsolatban kell intézkedniük, az előző éjszaka öt medvét kergettek.

A legnagyobb problémát a bocsokat nevelő medvék jelentik, ugyanis azok kicsinyeiket rászoktatják arra, hogy a konténerekből táplálkozzanak. A településekhez és az emberekhez hozzászokott medvék így feltehetően a jövőben is gyakran megjelennek a házak környékén, veszélyt jelentve az arrajárókra.

"Gyorsan beparancsoltam a gyerekeket az épületbe, mikor azok kifutottak megnézni a medvebocsokat, melyek már a járdán voltak. Egy pillanatban nagyjából tíz méterre lehettem az anyjuktól, az már jelezte, hogy támadásra készül" - írta le élményeit a SITA hírügynökségnek a természetiskolai eset egyik szemtanúja. Pavol Majko, a Nemzeti Park igazgatója szerint végül riasztólövésekkel kergették el a medvéket az épület környékéről.

Az eset jövőbeni megismétlődését a helyi lakosok a szeméttárolók biztonságossá tételével próbálják megelőzni, azt is tervezik, hogy áramot vezetnek a konténerek köré. A hét folyamán Tátralomnic (Tatranská Lomnica) közelében is feltűnt egy medve, majd Felsőtátrafüred (Horný Smokovec) egyik lakásának közeléből riasztották a parkőröket.

Az illetékesek szerint a helyzet komoly, a településeknek pedig csak korlátozott eszközeik vannak a medvék elleni fellépésre. A polgármesterek nehezményezik, hogy a kormányváltás, és a környezetvédelmi minisztérium élén való személycsere is megállította a probléma megoldását, minden hivatalos procedúrát elölről kell kezdeni.Míg 2005-ben csak 4 medvét jegyeztek fel a települések közelében , jelenleg számuk már több mint 20-ra tehető.