FUTURA:új attrakció a szlovák határ közelében

2012-05-23 12:12:00 j.protic

hírkép

Pozsonyban a magyar nagykövetség épületében rendezett sajtóértekezleten a szlo-vák nyilvánosságnak is bemutatták Nyugat-Magyarország hamarosan nyíló, 1,5 Mrd forint értékű kiemelt turisztikai beruházását és attrakcióját a FUTURÁT. Mint dr.Balogh Csaba rendkívüli és meghatalmazott hangsúlyozta a Mosonmagyaróváron megnyiló FUTURA jó lehetőség arra, hogy a játékos tanulás révén nemzeteket ösz-szekössön, határon átívelő élményt adjon, ápolja a szlovák-magyar kapcsolatokat.



A FUTURA Interaktív Természettudományi Élményközpont, Magyarország, a Nyu-gat-dunántúli régió, Mosonmagyaróvár és a Szigetköz új turisztikai látványossága 2012. augusztus 17-20-án, a Szent István Napok alkalmával nyitja meg kapuit.

A FUTURA – az Európai Uniós támogatással megvalósuló 1,5 milliárd forintos beru-házás – egy 300 éves gabonaraktár felújított és kibővített épületében, 3600 m2-en várja majd látogatóit. A magtár épülete megőrizte az eredeti faszerkezetet és néhány jelentős eszköz – pl. surrantók – helyreállításra került, így biztosítva az exkluzív kör-nyezetet.

Az épület négy szintje a négy őselem – a Tűz, a Víz, a Levegő és a Föld – játékos bemutatásán keresztül, a Szigetköz élővilágát megjelenítve ismerteti meg a látogató-kat a természet törvényeivel és a világ technikai fejlődését bemutató eszközeivel Az 50 bemutató eszköz között lesz távvezérelt hajózsilip, eleven víztér, hullám- és cunami generátor, földrengés szimulátor, hangyavár, suttogó tükör, óriás orgona, mobil planetárium. Várhatóan az egyik kedvenc a 40 m2-es, mozgó űrhajókkal és műholdakkal felszerelt Mini Space World lesz.

Mint a FUTURA Interaktív Természettudományi Élményközpont ügyvezető igazgató-ja Csiszár Péter hangsúlyozta, nem csupán magyarországi látogatókat várnak, de bíznak abban, hogy a határ tulsó oldalán lévő iskolák, pedagógusok, diákok is élnek a lehetőséggel és játékos, szórakoztató módon bővítik majd természettudományi ismereteiket.