Drágult az élelmiszer Szlovákiában

2012-05-22 12:00:00 j.protic

hírkép

Szlovákiában egyes élelmiszerfélék jelentősen megdrágultak. Legdrasztikusabban a tojás drágult áprilisban, 68 százalékkal, de más élelmiszerekért is többet kellett fizetnie a szlovák lakosságnak , mint tavaly.



A legfrissebb elemzés szerint jelentősen drágult a kávé és a virsli is az előző év hasonló időszakához képest. Míg a kávé ára 35 százalékkal emelkedett, a virslié 13 százalékkal nőtt - derül ki a szlovák Postabank elemzőinek statisztikai adatokon alapuló kimutatásából.

Az aktualne.sk hírportál közzétette, hogy a sertészsír egy év alatt 12,5 százalékkal drágult, a cukor 10 százalékkal, az oldalas 9 százalékkal, a rizs, a szardínia és a tej 7 százalékkal.

Bizonyos élelmiszerfajták azonban idén áprilisban olcsóbbak voltak, mint tavaly ilyenkor. A krumplihoz pl. az idén 50 százalékkal olcsóbban lehetett hozzájutni, a gyümölcsös joghurt ára átlagosan 10 százalékkal csökkent. Összességében azonban az élelmiszerek ára éves szinten 5 %-kal nőtt.

Az áremelkedés nemcsak az élelmiszereket érintette, de a közlekedést is. Idén hozzávetőleg 8 százalékkal kellett többet költeni üzemanyagra, mint tavaly áprilisban . A vonatjegyek ára is emelkedett.

A közgazdászok becslése szerint az árak emelkedése az elkövetkező hónapokban feltehetően lassúbb lesz, vagy stagnálni fog. „Feltételezzük, hogy az árak a következő hónapokban az áprilisi szint közelében stabilizálódnak. Az áremelkedés éves szinten 3,5-3,7 százalék lehet“ – nyilatkozta az aktualne.sk hírportálnak Mária Valachyová, a Szlovák Takarékpénztár elemzője