Ultimátum a MAL Zrt-nek a porfelhő miatt

2012-05-21 18:28:00 szorenyi.p

hírkép

5 nap alatt köteles megszüntetni a vörösiszap által keletkező porfelhőt a MAL Zrt. Így határozott a Veszprémi Bányakapitányság. Kolontár térségben a szeles idő miatt kimondottan veszélyes kimenni az utcára, a levegő szennyezettsége az egészségügyi határérték felett van.



Káldi Zoltán bányakapitány közölte: a hatóság korábban már határozatban kötelezte a Mal Zrt.-t a két kazetta lefedésére a kiporzás megakadályozása érdekében. Az újabb kötelezésre azért volt szükség, hogy a környéken élők életkörülményeit jelentősen rontó események megszűnjenek.

Amennyiben a cég nem tesz eleget a felszólításnak, a bányakapitányság bírságot szabhat ki vagy az üzemeltető költségén elrendelheti a vörösiszap-kazetták lefedését. Megjegyezte azt is, hogy a lefedési technológia jellege miatt jelentős időt vesz igénybe a többhektáros tárolók teljes letakarása, de öt nap múlva ellenőrizni fogják, hogy elkezdődtek-e az előírt munkálatok.

A cél, hogy a kazettákat 40-50 centiméter vastag humuszos anyaggal biztonságosan lefedjék - mondta a bányakapitány, hozzátéve: ez meggátolja, hogy a szél elhordja a vörösiszapport.

A Mal Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyet. A gátszakadást követően mintegy 300 hektár termőterületről kellett összegyűjteni a szennyezést, a kármentesítés 800 hektárt érintett. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház lakhatatlanná vált.