Ország, ahol betiltották a focit

2012-05-19 18:10:00 szorenyi.p

hírkép

Százak tüntettek Észak-Maliban, ahol a tuaregek átvették a hatalmat. A megmozdulást az váltotta ki, hogy a lázadók lényegében betiltották a labdarúgást. A fiatalok nem játszhatnak a  pályákon és a tévében sem nézhetik a meccseket. Akiket ezen kaptak, azoknál szétverték a készüléket.



Az ilyen razziák után robbant ki a tüntetés, amelyeken gumiabroncsokat gyújtottak fel. Válaszul a tuaregek fegyverrel lövöldöztek, állítólag többen megsebesültek - írja az afriport.hu. Miután a lázadók tűzet nyitottak, pánik tört ki. Az emberek menekültek. Gao elmenekült polgármesterének szavai szerint a radikálisok „bűnözők” és „bérgyilkosok”, akiknek mielőbb el kellene hagyniuk a várost.

Gao Észak-Mali egyik közigazgatási központja. Korábban a mali hadsereg északi hadseregcsoportjának itt volt a főhadiszállása. A város március 31-én esett el, nem sokkal azután, hogy Bamakóban puccsot hajtottak végre a katonák.

A tuareg lázadók és a velük laza szövetségében álló Ansar Dine milíciafegyveresei viszonylag könnyen és különösebb ellenállás nélkül foglaltk el Gaót, mert a kormányerők meghátráltak. Gao legmagasabb épületén jelenleg az Ansar Dine fekete zászlója lobog, ami azt jelezi, hogy a radikálisok diktálnak a városban.