Erre indul el a teve

2012-05-17 11:17:00 szorenyi.p

hírkép

Komoly bajba kerülhetünk, ha a szaharai utunk során elmaradunk az idegenvezetőtől. Ilyenkor ugyanis csak azt a jó sok homokot látjuk és a tájékozódás valóban nehézkes. Azzal sem vagyunk kisegítve, ha a teve hátán ülünk, amit az induláskor kaptunk, de az álldogál. Gyíre ugyanis biztosan nem kezdi emelgetni a lábait.



Egy teve elindításához alapvetően két dolog kell. Mély torokhang és határozott fellépés. Magabiztosan helyet foglalunk az állaton, majd mintha csak a torkunkat reszelnénk, azt mondjuk: ekh, ekh. A tisztességesen betanított teve erre feláll, először a hátsó lábait nyújtja ki, majd az elsőt. Utána már csak annyit kell mondani keményen, hogy zza, zza. Ilyenkor elkezd sétálni az egypúpú, amerre csak homokot lát. A szomjas teve irányítása bonyolultabb, ezt jobb szakemberre bízni.

Persze ilyen veszélyek csak azokra leselkednek, akik mernek vállalkozni egy szaharai expedícióra. A homoksivatag szélén tett séták vagy a tengerparti tevegelések nem veszélyesebbek egy itthoni lovaglásnál. Észak-Afrika bármely országában kipróbálhatják ezt, de Agadir, a marokkói üdülőparadicsom közelében különösen sok hajcsár próbál megélni a turistákból. Az árban mindig előre kell megegyezni, nehogy váratlan meglepetés érje az alkalmi tevegelőt.

Meglepődni amúgy is sok alkalma van a látogatóknak Marokkóban, az ország több városa az Ezeregyéjszaka meséinek hangulatára emlékeztet. Az úgynevezett királyi városok közül (négy hely, ahol az uralkodó hosszabb ideig tartózkodik) Marakhest mindenképpen érdemes felkeresni. A Lefejezettek tere (korábban itt zajlottak a kivégzések) a legzsúfoltabb, bábosok, kígyóbűvölők szórakoztatják itt a nagyérdeműt. A nyílt színen húznak fogat, érzéstelenítés nélkül, fogóval. Hogy ez miképpen lehetséges, arról is hallhatnak a hétvégi Világszámban, az Inforádióban.



Világszám minden pénteken 18.30-kor az Inforádióban.