Rákgyógyszer személyre szabva

2012-05-09 12:29:00 V.J.

hírkép

Ma már egyértelműen bebizonyított tény, hogy a rák kialakulásáért hibás gének felelősek. A génhibák felkutatása és diagnosztizálása sokak számára teremtheti meg az esélyt a személyre szabott kezelésekre és ezáltal a gyógyulásra is.



Nem kell felesleges kemoterápiára költeni és a káros mellékhatásokat elszenvedni, akkor, ha a génvizsgálat eredményeképpen pontosan meg lehet határozni a betegségért felelős gént. Ehhez pedig Magyarországon ma már rendelkezésre áll a tudományos és technolóiai háttér – mondta el a mai sajtótájékoztatón Dr.Schwab Péter és Dr. Peták István, a KPS Molekuláris Diagnosztikai Központ két vezetője.

Hogy ez a világszínvonalú hazai eljárás valódi szolgáltatássá válhasson a betegek számára, a PortfoLion Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. – az OTP Bank leányvállalata – tökebefektetéssel segíti az úttörő vállalkozást. Ezt már Oszkó Péter a cég vezetője jelentette be. A közös vállalkozás eredményképpen egyrészt a KPS kiléphet a nemzetközi piacra, másrészt pedig nagyságrendekkel növekedhet a diagnosztikai tesztek száma. Erre óriási igény mutatkozik, hiszen ma még csak néhány célzottan ható gyógyszer érhető el, pedig a célzott készítmények hatékonysága körülbelül 100 gén hibájával lehet összefüggésben.

 

Mint Dr. Peták István, a KPS tudományos igazgatója elmondta, a molekuláris vizsgálatok eredményeképpen a betegek ritkábban részesülnek hatástalan, felesleges kezelésekben, melyek ráadásul nagyon költségesek is. Tavaly már közel ezer ilyen diagnosztikai vizsgálatot végeztek a központban, melyek átlagára 100-150 ezer forint körül mozgott, miközben egy-egy hagyományos kemoterápia vagy sugárkezelés több millió forintba is kerülhet. A sikeres vizsgálathoz akár 8-10 ráksejt genetikai  elemzése elegendő. A cég Európában egyedülálló eredményekkel büszkélkedhet ezen a téren.

 

A jó hatásfokú, személyre szabott gyógyszeres kezelés támogatása hosszú távon elemi érdeke az egészségbiztosításnak is, ahogyan Studniczky Ferenc az OTP Egészségpénztár ügyvezető igazgatója fogalmazott.