Elkészült a hibrid repülő

2012-05-03 09:22:00 szorenyi.p

hírkép

A portlandi Volta Voltare nevű cég elkészítette az első működésképesnek tűnő négyüléses hibrid repülőt. A GT4 hagyományos repülőgépvázra épül, és a Chevrolet Voltéhoz hasonló hibrid motor hajtja meg. Persze az akkuk és az elektromotor mellett egy tartalék benzines motor is van - írja az Index.



A GT4 egy 320 kilométeres úton körülbelül 20 dollárnyi áramot használ el, míg üzemanyagból egy hasonló méretű gép körülbelül 80 dollárnyit füstölne el. Paul Peterson, a Volta Voltare ügyvezető igazgatója szerint az alacsony költségek és az egyszerű karbantartás miatt az elektromos repülők szélesebb körben elterjedhetnek, mint a hagyományosak, különösen akkor, ha többen osztoznak egy gép árán.

A GT4 úgynevezett kacsaszárnyas modell, mint a Gripenek, tehát a szárnyak előtt, az orr közelében is vannak rajta vezérsíkok. Ennek az elrendezésnek az egyik előnye, hogy több helyet jut az akkumulátoroknak. Hátul található a propeller, ami gyakorlatilag maga előtt tolja a gépet.

A GT4 most 480 kilométert tud megtenni akkuról, és amikor 25 százalékra esik a töltés, a tartalék motor kezd áramot termelni. Egy tank üzemanyaggal, ami nagyjából 87 liter, 1600 kilométerre juthatunk. A technikai megoldásokról részletesen az Indexben olvashat.