Eltűntek az örömlányok

2012-04-26 13:20:00 szorenyi.p

hírkép

30 évvel ezelőtt eltűntek az örömlányok Párizs utcáiról. A Pigalle és a Montmarte közelében már csak a pirinyó szobával rendelkező szállodák emlékeztetnek a hajdani vörös lámpás múltra. A helybéliek nem sajnálják ezt, legfeljebb a turisták egy része. A Világszám a francia fővárosba viszi el az Inforádió hallgatóit.



A Moulin Rouge malomkereke azonban ma is forog. Viszont a helyiek, - a franciák -, elvétve jönnek ide mulatni. Régen volt egy magyar származású úr, Michelle Gyarmati, aki mindig segített a magyar turistáknak, hogy ingyen bejuthassanak a Vörös Malomba, hogy megismerjék az igazi kán-kánt. Igaz egyébként erre nem sok esélyük lett volna. A kultikus szórakozóhely mára hatalmas turistalátványossággá és a japán turisták kedvencévé vált. Ne is csodálkozzunk rajta, hogy az első 8 asztalnál kizárólag japán turisták ülnek, és a művészek gyakran már japánul énekelnek az egykori híres szórakozóhelyen. Mindez furcsa élmény, de a távol-keleti vendégek mindig óriási ovációval fogadják a japán szöveget kiválóan interpretáló énekest. Az élmény így is feledhetetlen, csak egy kicsit más, mint amit a Párizs éjszakai hangulatára éhes külföldi vár. Ennek okán a vörös malomba zömmel turisták járnak, megnézni a kétségkívül csillogó napi két előadást, Unatkozni nem fogunk, állandó a teltház és jegyet is előre kell foglaltatni.

Benézhetünk még a Lidó-ba vagy a híres Cat Noire revüjére, és vannak a 22-30 évesek igényeihez alkalmazkodó éjszakai helyek. Itt is vannak különlegességek: egy-egy divatbemutató vagy valamilyen más furcsa éjszakai látványosság, de mindez már korántsem olyan, mint a klasszikus nagy szórakozóhelyek korában.

A két legfelkapottabb éjszakai szórakozóhely a Diadalív környékén található. Ide nagyon sok művész jár, akiknek az is fontos, hogy ne csupán táncolni, hanem elsősorban jó hangulatban ismerkedni vagy beszélgetni lehessen. Párizs valódi fényét a szellemi és a társasági élet adja, csak meg kell találni hozzá a megfelelő környezetet.



Világszám minden pénteken 18.30-kor és szombaton 10 órakor az Inforádióban.