Csábítóak az adóparadicsomok

2012-04-25 14:57:00 j.protic

hírkép

Az év első negyedében további 77 szlovák vállalat távozott az országból valamelyik adóparadicsomba. Ezzel a kedvező adózási feltételeket kínáló országokba távozott szlovák társaságok száma már 3O72-re nőtt. .

 



A cseh és a szlovák cégek gazdasági adatainak gyűjtésével foglalkozó CEKIA cseh társaság szerint 2OO8-ban még csak 1922 ilyen szlovák társaságot regisztráltak.

Mint a SITA ügynökség jelentéséből kitűnik, a legvonzóbb országok a Seychelle-szigetek, az Amerikai Egyesült Államok és Ciprus. Az idei év első negyedében 41 szlovák vállalat helyezte át székhelyét a Seychelle-szigetekre, 16 cég az Amerikai Egyesült Államokba, és 14 vállalkozás Ciprusra telepedett át.

Míg az első két országot azért választják a vállalatok, mert biztosítják a tulajdonosi viszonyok anonimitását, addig Ciprust inkább azok részesítik előnyben, akik mérsékeltebb adóterhetek szeretnének.

Paradox módon az adóparadicsomokba település elsődleges oka nem az adóoptimalizáció, hanem a vagyon védelme.

Fontos szempont az anonimitás is. Például Nagy-Britanniával, Hollandiával vagy Ciprussal szemben Szlovákia nagy mennyiségű információt tesz közzé az interneten a vállalkozásokról, melyekhez bárki teljesen ingyen hozzáférhet. Pillanatok alatt meg lehet tudni bármely vállalkozó lakhelyét, cégbeli részesedését, vagy más érzékeny adatokat. A szlovák vállalkozók úgy érzik, más országokban ezeket az adatokat diszkrétebben kezelik...