Meghökkentő zöldjárművek a Hungaroringen

2012-04-23 18:40:00 szorenyi.p

hírkép

Óránként 12 kilométeres sebességgel repesztett az a jármű a Hungaroringen, amely sűrített nitrogénnel működik. A mogyoródi versenypályán alternatív meghajtású kocsik versenyeztek.



A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és az Óbudai Egyetem közös rendezvényén az alternatív hajtású járművek legrangosabb versenyeire készülő csapatok mutatták be speciális közlekedési eszközeiket. Volt közöttük napenergiával, hidrogénnel, elektromos árammal, vagy épp sűrített levegővel futó eszköz is. Az Óbudai Egyetem járműve 6-8 hónap alatt készült el, s több kerékpáralkatrészt is tartalmaz. Takarékos üzemmódban két köbméternyi sűrített nitrogénnel 6-7 kilométer megtételére képes, óránként 12 kilométeres sebességgel.

A szemle előtt Petis László, az INNO MOBIL Sportegyesület elnöke az évente sorra kerülő győri Széchenyi Futam (az alternatív hajtású járművek versenye) 2005-ös indulása óta eltelt időszakot tekintette át. Felidézte: amikor elhatározták, hogy a mérnökhallgatók fantáziáját "megmozgatják", még csak 256 forintba került egy liter benzin, és a szponzoroknak szinte meg kellett magyarázni, hogy miért van jövőjük a zöld energiával működő járműveknek. A mai benzinárak ismeretében ez már egyértelmű - tette hozzá.

Az európai megmérettetésen, a 28. Shell Eco-marathon május 17. és 19. közötti rotterdami futamán öt magyar csapat vesz részt - ismertette Bütösi Lajos, a Shell üzletágvezetője. Az üzemanyag-takarékosságot népszerűsítő versenyen nyolc - kilenc kategóriában számos díjat osztanak ki - közölte.