Fiatal szlovákiai magyar színésznő sikere

2012-04-18 13:08:00 j.protic

hírkép

Pozsonyban ünnepélyes keretek között átadták a legrangosabb szlovák filmdíjakat A Szlovák Filmakadémia Slnko v sieti - Nap a hálóban elnevezésű díját a legjobb női főszereplő kategóriájában egy fiatal felvidéki magyar színésznő,Bárdos Judit kapta meg.



A 24 éves tehetséges színésznő A ház című cseh-szlovák koprodukcióban készült filmdráma Eva figurájának megformálója. A pozsonyi Színművészeti Főiskola hallgatójának idén nem ez volt az első díja az alakításért. Nemrégiben megkapta Szlovákia legrégibb nemzeti filmművészeti díját, az Igricet, az Artfilmfest fesztiválon pedig Kék Angyal-díjjal jutalmazták.

A legjobb film kategóriában A ház című film győzött, mely összesen hat elismerést szerzett, beleértve a legjobb forgatókönyv díját is. A legjobb rendező Martin Šulík, a Cigány című film rendezője lett, filmje egyébként a legjobb zene, a legjobb vágás, és a legjobb operatőr díját is elvitte.

A 2004 óta kétévente átadásra kerülő díjat idén 17 kategóriában osztották ki a 2010 és 2011-ben készült szlovák alkotások között.

A ház Bárdos Judit első mozifilmje. A színésznő 1988-ban született Pozsonyban, jelenleg a szlovák Színművészeti Főiskola negyedéves hallgatója. Édesapja Bárdos Gyula sokáig az MKP parlamenti frakcióvezetője volt, jelenleg a párt országos tanácsának az elnöke. Édesanyja, Bárdos Ágnes, a közszolgálati televízió magyar adásának munkatársa.

A fiatal tehetség már több előadásban is bizonyított, többek között a Szlovák Nemzeti Színházban.