A biciklisek örülnek az új Andrássy útnak

2012-04-17 17:54:00 szorenyi.p

hírkép

A Magyar Kerékpárosklub üdvözli a fővárosi Andrássy úton lévő bicikliút átépítését. A felújítási munka után helyet cserél a parkolósáv és a kerékpársáv az Oktogon és a Bajcsy-Zsilinszky út között.



 

László János, a klub elnöke szerint már évek óta szerették volna elérni, hogy az átépítés megkezdődjön, mivel az eddigi állapot nem tette lehetővé "a természetes és együttműködő közlekedést".

A járda és a parkoló autók közé szorított kerékpárossávon közlekedőket csak nehezen érzékelte például az éppen lekanyarodó, parkoló autóvezető. Ráadásul az anyósülésről kiszálló utas figyelmetlenebbül nyitja az autó ajtaját, mint a sofőr, amiből sok baleset származott - tette hozzá.

László János szerint a jövőben az Andrássy úton is a "sávos" közlekedés szabályai érvényesülnek majd, ami biztonságosabb közlekedést tesz lehetővé. A fővárosban továbbra is sok olyan bicikliút van, amely nem felel meg az alapvető elvárásoknak. Ilyen az Andrássy út folytatása, az Oktogontól a Hősök teréig. Itt a sétányon vezetik a biciklisávot, ami a gyalogosok miatt elfogadhatatlan. Hasonló okokból rossz a Bajcsy-Zsilinszky úton, illetve a járdán vezető bicikliút is. Ezeket is át kell alakítani, mert ez az állapot a biciklisekre és a gyalogosokra is veszélyes - fűzte hozzá.



A munkálatokat több szakaszban végzik, és várhatóan május 13-án, vasárnap fejezik be.