Elsüllyesztették a szellemhajót

2012-04-09 06:57:00 szorenyi.p

hírkép

Elsüllyesztette az amerikai parti őrség azt a japán halászhajót, amely több mint egy évvel a távol-keleti országot sújtó cunamit követően bukkant fel a kanadai és az amerikai partok közelében. Előtte átvizsgálták, majd szétlőtték.



Az amerikai parti őrség az alaszkai vizeken azután nyitott tüzet az elrozsdásodott, 200 láb hosszú "szellemhajóra", hogy megállapította: a személyzet és jelzés nélküli, kivilágítatlan jármű veszélyt jelen a hajózásra és a környezetre.

A Rjou-Un Maru kigyulladt, felborult, majd elsüllyedt a több mint 200 méter mély tengerben, Sitka kikötőjétől mintegy 290 kilométerre délkeletre. A már Japánban is leselejtezésre szánt hajót a romokkal és a törmelékkel együtt a tengeri szökőár sodorta el, amikor 2011. március 11-én 9-es erősségű földrengés rázta meg a szigetországot. A tintahal-fogó hajó volt a törmelék első jelentősebb darabja, amely elérte a Csendes-óceán amerikai partvidékét.

A hánykolódó járművet idén március 20-án a kanadai hatóságok fedezték fel a Brit Columbiához tartományhoz tartozó Queen Charlotte-szigetekről 240 kilométernyire. A hajót, amely felbukkanásának híre bejárta a világsajtót, a japán parti őrség a kanadai hatóságoktól kapott regisztrációs szám alapján azonosította be. A Rjou-Un Maru az Aomori tartománybeli Hacsinohe kikötőben horgonyzott, amikor a földrengés kitört.

Az amerikai óceán- és légkörkutató intézet szerint a jármű akkor okozza a legkevesebb kárt, ha elsüllyesztik. A parti őrség Anna Kappa nevű hajója 25 milliméteres ágyúival pénteken ütött rést a Rjou-Un Maru törzsén. A halászhajó több mint négy óra alatt süllyedt el.

A japán hajót egy nappal azelőtt, hogy a tengerfenékre küldték, kanadai hajósok keresték fel, hogy megvizsgálják: érdemes-e lefoglalni és javítódokkba vontatni. A jármű elszállításához azonban nem találtak biztonságos eszközt, ezért feladták a kísérletet.