Nem is olyan bunkók a focisták

2012-04-07 11:18:00 szorenyi.p

hírkép

A tévében tett nyilatkozataik nem mérvadóak a focisták szellemi képességeit tekintve - állítják svéd kutatók. IQ-tesztet töltettek ki több labdarúgóval, akik különböző osztályokban játszanak. Kiderül, hogy az élvonalbeliek okosabbak a társadalmi átlagnál.



A stockholmi Karolinska Intézet tudósai svéd élvonalbeli labdarúgók és alacsonyabb ligában játszók gondolkodási képességeit vizsgálva arra jutottak, hogy a leggólerősebbek a legokosabbak, ők töltötték ki a legjobban az elméleti tesztet. Kiderült az is, hogy minél magasabb osztályban játszik valaki, annál értelmesebb.

A teszt szélesebb volt egy IQ-feladatsornál, a kreativitást, továbbá a gondolkodás rugalmasságát, gyorsaságát és az emlékezőképességet is vizsgálta. Egy focistának a fizikai képességek mellett gyorsnak is kell lennie, de mindez kevés, ha nincs elég esze eldönteni egy helyzetben, hogy mi a teendő" - idézte az egyik tudóst, Torbjörn Vestberget a The Daily Telegraph című brit lap.

A kérdés már csak az, hogy miért hiszik bunkóknak a focistákat. A játékosok szerint a meccsek után közvetlenül készült interjúk is járulnak ehhez hozzá. 90 percnyi erőkifejtés után minden atléta borzalmasan szerepelne tévékamera előtt - mondta Clark Carlisle, a brit másodosztályban játszó focista.