Hajnalig tart a táncházi vigalom

2012-03-31 22:17:00 V.J.

hírkép

A Sportarénában a küzdőtérről, estére tánc a színpadra költözött. Többezren nézték megbűvölve, amikor a most negyven éves táncházmozgalom egyik szimbolikus alakja, Sebő Ferenc egymás után szólította az együtteseket.



Negyven éve még húsz évesek voltak azok, akik életre hívták - Bartók és Kodály nyomán - a népi táncos hagyományok megőrzésére hivatott mozgalmat. Sokan ma már ősz fejjel álltak a színpadon, de a mozgalom mégis fiatalabb, mint valaha. Ismét itt voltak a legismertebb együttesek: a Domaházi Népi Együttes, a legendás Méhkeréki táncegyüttes, vagy az Eleki Román Hagyományőrző Együttes.

 

Pár perccel hét óra előtt Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter és a csodálatos hangú Sebestyén Márta a színpadra szólította az OTP Bank által idén létrehívott Táncház Díj győztesét. A közönség hosszantartó tapsa és ovációja közepette vehette át a 100 ezer forintos díjat, mellyel az előadóművész és oktatói, gyűjtői munkát ismerték el.

 

Az idén negyven éves mozgalom maga is komoly elismerésben részesült: az UNASCO, mint szellemi módszert felvette a "Legjobb megőrzési gyakorlatok" regiszterébe. Volt tehát mit ünnepelni ezen az estén. A mulatság Éjszakai Bála folytatódik az Akvárium Klubban, ahol a Magyarpalatkai banda húzza kivilágos-kivirradtig.