Ilyen egy wales-i apacs

2012-03-31 21:57:00 szorenyi.p

hírkép

Vadnyugatot idézőn jelent meg egy walesi férfi a bíróság előtt Nagy-Britanniában: tetőtől talpig indiánnak öltözve, bár "ünneplő" ruhában.



A 60 éves férfi walesi "bennszülött", mégis apacsnak vallja magát, és aszerint is él. Emiatt került bíróság elé, mivel otthonában borzmancsokat és sasszárnyakat talált a hatóság, márpedig az ilyesmi törvénybe ütköző, mivel a borz védett. A férfit őrizetbe vették, eljárás indult ellene, a bíróság pedig nagyot nézett, amikor bevonult fején hatalmas tolldísszel, szarvasbőrruhában, mokaszinban, csörgőkígyónyakláncosan.

A vádlott neve is indián, mert arra változatta egy XIX. századi apacs törzsfőnök tiszteletére: Mangas Colaradas. Hat gyereke van. A bíróság előtt is büszkén vallotta magát apacsnak, és hogy életviteléhez szorosan hozzátartozik a borzláb meg a sastoll. Hozzátette, hogy ő nem csupán "hétvégi indián", hanem állandó: mármint mindig ilyen ruhákban jár. Van íja, tomahawkja, mind saját gyártmány. A modern életet megveti, mert - mint mondta - senki sem törődik a másikkal és Földanyával. A férfi amúgy állatvédőnek vallja magát.

Indián életmódját a 90-es évek elején kedte, 1997-ben pedig megpróbálta eredeti környezetben folytatni, egy indián rezervátumban az Egyesült Államokban, ám Washington nem adott neki be-, illetve letelepedési engedélyt.

A walesi apacs ügyének tárgyalását augusztusra napolta el a bíróság - adta hírül a The Daily Telegraph című brit lap.