100 év után életre keltek

2012-03-31 09:59:00 szorenyi.p

hírkép

Százéves villanykörtéket találtak a General Electric egyik archívumában, egy időkapszulában. Az 5 darab leletből 3 a mérnökök legnagyobb meglepetésére működött is - írja az Index. Végül is a villanykörte magyar találmány.

 



A gyár Ohio-i, GE NELA Park nevű központjában a mérnökök egy átalakított konnektorba illesztették be a hatvan voltos izzókat, amik közül három lassan, de biztosan felvillant. A NELA Park időkapszulájában talált emlékek közül ezek lettek a leghíresebbek, de a dobozban voltak még fotók, újságok és egyéb dokumentumok is a korszakból.

Az 1912-ben lezárt időkapszulában talált emlékhez hasonló leletek nem új keletűek a General Electric háza táján. Az időről időre felnyitott raktárakból rendszeresen kerülnek elő antik elektromos eszközök. Egyszer például egy 1939-es napelemet találtak, de akadt már horogra százéves autótöltő is.

Az 1892-ben alapított General Electric Amerika egyik legfontosabb technikai nagyvállalata, 2011-ben a hatodik legnagyobb vállalkozásnak számított. A GE tavaly a gazdasági válság ellenére is nyereséges maradt, a maga majd 153 milliárd dolláros bevételével.



Tavaly szeptember óta az EU-ban nem lehet 100 wattos villanykörétket forgalmazni.