OTP-ben táncol az alföldi csikós

2012-03-27 16:47:00 V.J.

hírkép

A hét végén a Papp László Sportarénában ropják majd a táncháztalálkozó résztvevői. Mindenki megtalálhatja a hozzá leginkább illő ritmust és táncot. Akit a hagyományok háttere is érdekel, több OTP fiókban találhat erről látványos bemutatót.



A pusztai romantika elengedhetetlen szereplője volt egykor az alföldi csikós. Ma már nemcsak a külföldiek számára jelent egzotikumot a gémeskút, a szürkemarha, vagy a bő gatyás csikósember. Mindezt megfigyelhetjük, ha betérünk az V. kerületi Deák Ferenc utcai OTP-be is, ahol a pásztortáncot járó csikósfigura előtt mindig sok a nézelődő.

 

Sokan fényképeznek, van, aki a mobiltelefonjával készít felvételt az igazán különleges látványról. A hagyományos bőgatya, mely több méter vászonból készült, a bő ujjú ing, vagy a pitykés posztómellény ma már ritka viselet egy bankfiókban, de a 19. században különösen praktikus volt, az esőtől védő széles karimájú kalappal egyetemben.

 

A biztonsági személyzet szerint is kemény legények voltak a pásztorok, a gázspray és a glock pisztoly helyett akkoriban karikás ostor és a bot is megfelelt a martalócok ellen. A belvárosban pásztortáncot járó csikós természetesen a hét végi XXXI. Táncháztalálkozó és Kirakodóvásár eseményeire invitál, melyet a legnagyobb hazai lakossági bank évek óta támogat.