Alaszka felé tart a szellemhajó

2012-03-26 18:35:00 szorenyi.p

hírkép

Rozsdamarta, üres halászbárka közeledik Kanada partjaihoz. Az ócska japán bárkát a tavalyi földrengést követő cunami ragadta magával, majd többhónapnyi hánykolódás után most az észak-amerikai partokhoz sodorta.



A kanadai parti őrség nemrég vette észre a japán halászhajót, mely minden eddigi várakozásnál gyorsabban érte el a partvidéket. A kutatók számítottak ugyan a cunami utáni törmelék érkezésére, de semmi esetre sem ilyen korán.

A szellemhajót felfedezése óta nyomon követik a hatóságok, már csak azért is, mert könnyen sűrűn használt hajózási útvonalakra sodródhat. Az ötven láb hosszú bárka feltehetően nem üres tartályokkal lebeg a vízen, ez pedig további, környezetvédelmi kockázatot is jelent.

Az eddigi számítások szerint a japán cunami mintegy 4-8 millió tonna törmeléket mosott ki az óceánra, melyből 1-2 millió jelenleg is a tenger felszínén lebeg, potenciális veszélyt jelentve a hajókra. Úgy számítják, a törmelék nagyobb része 2014 első felében fogja elérni az észak-amerikai partokat.

(Tóth Ákos)