Lugosi Béla félmilió dollárt ért

2012-03-26 15:29:00 szorenyi.p

hírkép

Egy texasi árverésen majdnem 32 millió forintnak megfelelő dollárért cserélt gazdát a Lugosi Béla főszereplésével készült Drakula film plakátja. Az aukción tovább 32 plakátot kiáltottak még ki, melyek kivétel nélkül jó pénzt hoztak a konyhára.



A Texas állambeli Heritage Auctions pénteki árverésén a régi idők mozijának kedvelői élhették ki magukat. Összesen 33 plakátot kiáltottak ki, melyeket a tulajdonosuk korábban még harminc ezer dollárért vásárolt meg. Magukat a posztereket egy pennsylvaniai ház padlásterén találták.

Az árverés mindenképpen jó üzlet volt a tulajnak, hiszen 503 ezer dollárt, azaz 111 millió forintot keresett a remekbeszabott posztereken, melyek közül Lugosi Béla Dracula című mozijának plakátja volt a legjövedelmezőbb. Rögtön őt követte az 1931-es Cimarron című western, melynek plakátjáért huszonkét és fél millió forintnak megfelelő összeget fizettek ki.

Az 1882-ben született Blaskó Bélának, közismertebb nevén Lugosi Bélának valóságos kultusza alakult ki Amerikában, hála a húszas-harmincas években forgatott horrorfilmeknek, különösen a Drakula történeteknek. Nem közismert azonban, hogy az I. világháború alatt Magyarországon is sikeres színész volt, 1917 és 1918 között egy tucat fontosabb filmet forgatott le.

(Tóth Ákos)