Vészhelyzet az űrállomáson

2012-03-24 19:36:00 szorenyi.p

hírkép

Rendkívüli helyzet alakult ki a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén, miután egy orosz rakéta darabjai kritikusan megközelítették az űrépítményt. Az asztronauták felkészültek a menekülésre. A törmelékeket csak az utolsó pillanatban vették észre.



A roncsokat túl későn vették észre, és ezért már nem tudták az űrállomás pályáját módosítani. A legénység a szerencsére bízta magát. A legnehezebb időszakot az ISS-hez csatlakoztatott Szojuz űrhajóban töltötték, amivel vészhelyzet esetén elhagyhatták volna az állomást.

Az űrállomás fedélzetén jelenleg két amerikai, három orosz és egy holland űrhajós tartózkodik, akik délutánra kifújhatták magukat, nem történt ütközés. Ehhez hasonló vészhelyzetre tizenkét év alatt mindössze háromszor került sor.

Az űrben keringő felesleges rakétafokozatok, kóbor műholdak, törmelékek és egyéb maradványok egyre nagyobb veszélyt jelentenek mind az ember nélküli, mind az embert szállító eszközök számára. Számukat jelenleg körülbelül félmillióra becsülik, és ebbe csak az egy centiméternél nagyobb átmérőjű darabokat számítják bele. Az űrhajósok meglepő dolgokat hagytak már el űrsétáik során, így fényképezőgépet, szerszámos táskát és kesztyűt is.

(Tóth Ákos)