Biciklit tolva lógtak át a határon

2012-03-24 07:02:00 szorenyi.p

hírkép

Legenda szerint volt olyan magyar katona, aki a II. világháborúból úgy szökött meg, hogy egy üres vödröt vitt magával. Ha kérdezték hová megy, azt felelte vízért. Nos valami hasonlóval próbálkoztak Csongrád megyében. Biciklit tolva próbált 3 koszovói bejutni az országba.



A határőrök hőkamerákkal érzékelték a Tisza partján haladó férfiakat, majd rövidesen elfogták őket. Az új módszer, vagyis a kerékpáron történő határátlépés eddig ismeretlen volt a hatóságok számára, de maga a határsértés nem, ilyenből évente közel háromezer történik csak Csongrádban.

A három illegális határátlépő közül kettő már veteránnak számít, őket néhány nappal ezelőtt egyszer már kitoloncolták az országból, így ellenük a hatályos jogszabályoknak megfelelően nem idegenrendészeti, hanem büntető eljárás folyik.

Magyarország tranzitországnak számít, vagyis rajtunk általában csak keresztülutaznak a határsértők, céljuk a legtöbb esetben egy-egy nyugati ország, ahol családtagok, vagy barátok már várják őket. A jelenlegi adatok szerint a csongrádi határszakaszon történik az illegális határátlépések negyven százaléka, ezzel pedig Európában is rekorder a megye!

(Tóth Ákos)