Székely táncrend az OTP Bank fiókjaiban

2012-03-21 17:00:00 V.J.

hírkép

Nemcsak hagyományos banki ügyek, de igazi népi hagyományok is várják azokat, akik március 5. és április 2. között betérnek egy-egy OTP bankfiókba, Budapesten hat helyszínen várják népviseletbe öltözött figurák a bejövő ügyfeleket.



Hagyományos öltözetű szatmári cigány férfit, palóc párt vagy sárközi menyecskét igazán ritkán láthatunk Budapesten. Az utcán is megnéznék sokan, de egy bankfiók előterében aztán biztosan magára vonja a tekintetet. Márciusban a népi hagyományok ápolására és a nemzeti értékek fontosságára hívja fel a figyelmet az OTP Bank és a Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesülettel közösen által indított kampány.

A csodálatos népviseletben pompázó táncos bábuk mellett található leírásokból sok mindent megtudhatunk várakozás közben. A Károly körúti fiókban Attila és Kati figurája jellegzetes székely forgatóst táncol. A Szabadság téri Bank Centerben igazi sárközi menyecske mutatja meg díszes viseletét. A leírásból az is kiderül, hogy Sárközben a nők és a férfiak napközben akár négyszer-ötször is átöltöztek, hogy bemutassák jómódúkat és azt, hogy mennyire sokat adnak a megjelenésükre. Botolót jár a szatmári oláh cigány férfi, mely hajdan egy igazi harcos fegyvertánc volt. A szervezők a legkisebbekre is gondoltak, hiszen a gyerekek fantáziáját biztosan megmozgatják a színes népviseletek és a néptáncos bábok. A fiókok gyereksarkaiban néptáncos kifestők várják őket országszerte.

A figurák által bemutatott táncokat akár élőben is láthatjuk, hiszen március utolsó hétvégéjén harmincegyedszer rendezik a Papp László Budapest Sportarénában a hagyományos Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásárt. Itt akár nézőként, akár táncosként is elmerülhetünk a hagyományos népi közösségek hangulatába.