Sajnálják a szivarszobát

2012-03-16 06:10:00 szorenyi.p

hírkép

Versenyhátrányt jelent, hogy nem létesíthető szivarszoba az újonnan megnyíló hotelekben és azokban sem, amelyekben korábban nem volt - közölte a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége. A szocialista képviselők módosítanák a törvényt.



Az MSZP módosítaná a nemdohányzók védelméről szóló törvényt. Eszerint szállásszolgáltatást nyújtó intézményekben megfelelő és kellően szigorú feltételek esetén a nemdohányzók érdekeinek maximális figyelembevételével - az egészségügyi államigazgatási szerv ellenőrzésével - dohányzó szobákat és kijelölt szivarszobákat lehetne üzemeltetni.

A szövetség egyetért a benyújtott módosító javaslatokkal. Mint írják, a gyógyszállodák esetében versenyhátrányt jelent, hogy ezekben teljes mértékben tilos a dohányzás. Tehát nem megengedett sem a vendégszobában, sem a szobák erkélyén, a hotel kertjében, annak teraszain. Becslések szerint ha a szállodának nincs egy egyébként szellőzéssel, légkondicionálással megfelelően ellátott külön helyisége, akkor akár több millió forintba kerülhet egy szivarszoba kialakítása.

A nemdohányzók védelméről szóló törvény az idén január elsején lépett hatályba, és tiltja a dohányzást közforgalmú intézményekben - így a szórakozó- és vendéglátóhelyeken, a munkahelyeken, a közösségi közlekedési eszközökön és a megállókban, az aluljárókban, a játszótereken, valamint a megállóhelyek és a játszóterek ötméteres környezetében. A helyi önkormányzatok további közterületeken is megtilthatják a dohányzást.