Balra át Szlovákiában

2012-03-11 21:54:00 j.protic

hírkép

Elsöprő győzelmet aratott a baloldali Smer a szlovákiai parlamenti választáson, Robert Fico akár egypárti kormányt is alakíthat. A Magyar Koalíció Pártja ezúttal is a parlamenten kívül rekedt.



Számos nagy meglepetéssel is szolgáltak a szlovákiai előrehozott választások. Bár az előrejelzések sejtették az eddigi legnagyobb ellenzéki párt, a Robert Fico vezette Smer nagyarányú győzelmét, arra kevesen számitottak, hogy Ficóék megszerzik a voksok csaknem 44 és fél százalékát, ami a 15O tagú törvényhozásban 83 képviselői helyet, tehát kényelmes abszolút többséget jelent. Eddig még egyetlen más párt sem aratott ilyen elsöprő győzelmet Szlovákiában. Az eddigi legjobb eredményt, még a 90-es években a Meciar vezette HZDS érte,amikor megszerezte a voksok csaknem 37 százalékát.

A Smeren kívül még 5 párt került a törvényhozásba, a második helyezet Kereszténydemokrata Mozgalom, a legerősebb jobboldali pártként a voksok csupán alig 9 százalékát szerezte meg. A legnagyobb meglepést a röviddel a választások kiírása után megalakult Egyszerű Emberek nevű tömörülés harmadik helye jelenti, hasonlóan mint a kereszténydemokraták ők is 16 mandátumhoz jutottak. Negyedikként a Bugár Béla vezette Most-Híd vegyespárt végzett csaknem 6,9 százalékkal Ez 13 képviselői helyet jelent. Az eredmény azonban rosszabb, mint két évvel ezelőtt, amikor 8,12 százalékot értek el. A Híd több mint 30 ezer szavazatot vesztett. A 13 képviselő közül 4 szlovák nemzetiségű, s csupán 9 magyar, tehát elmondható, hogy a magyarok parlamenti képviselete csökkent. Komoly veszteséget könyvelhetett el a jobboldal eddigi legerősebb párta a Mikulás Dzurinda vezette SDKU, alig 6 százalékos eredménnyel csupán 11 parlamenti széket szerzett.Két év alatt támogatottságuk csaknem 9 százalékkal esett vissza.... Utolsóként az eddigi Radicová kormány bukását okozó liberális Szabadság és Szolidaritás Pártja jutott a parlamentbe szintén 11 helyhez jutott a voksok csaknem 5,8 százalékával. Az eddigi parlamenti pártok közül kiesett a törvényhozásból a Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Párt, a szavazatok 4,6 százalékát szerezte meg.

A Magyar Koalíció Pártja (MKP), Berényi Józseffel az élén a 2010-es választásokon elért 4,33 százalékkalcsaknem megegyező eredményt ért el, a voksok 4,28 század százalékát szerezte meg, ám ez most sem volt elegendő a parlamentbe kerüléshez. Az MKP a szavazatok számát tekintve gyakorlatilag pontosan ugyanannyit szerzett, mint két éve - csaknem 110 ezret.

A részvételi arány meglepősen magas, 59,11 százalékos volt. Ez nem kedvezett a magyar pártoknak, mivel a magyarlakta járások többségéről elmondható, hogy a választók az országos átlagnál nagyobb számban maradtak otthon. Az MKP elnöke érthetően csalódott volt.

Berényi József kiemelte, ha a Most-Híd nem utasítja el a felajánlott koalíciót, akkor az előrehozott választásokon a második legerősebb pártként szerepelhettek volna. Bugár Béla sem volt maradéktalanul elégedett, mivel pártja közel 3O ezer szavazatot és egy mandátumot vesztett. A Híd elnöke szerint az MKP és magyarországi médiák piszkos kampányt folytattak pártja ellen és ez elbizonytalanitotta választókat. Az államfő máris közölte, Robert Ficonak ad kormányalakitási megbízást, a jobboldali pártok vezetői kizárták annak lehetőségét, hogy koalíciós partnerként résztvennének a kormányban, ám erre a Smernek nincs is szüksége, hisz kényelmes többséget szerzett az új parlamentben...