Síparadicsom épülhet Afganisztánban

2012-03-07 11:10:00 szorenyi.p

hírkép

A síturizmusban bízik Afganisztán talán legbékésebb tartománya. A Bámiján tartomány központjától félórányi autózásra eső hegységben idén rendeztek másodszor síversenyt, de ez az első év, hogy külföldiek is indultak a mezőnyben.



A tíz afgán versenyző mellett mintegy húsz más országból érkezett sportoló állt rajthoz. A nemzetközi verseny annak az ambiciózus tervnek a része, amely azt célozta meg, hogy az évtizedekig háború dúlta országban ismét feléledjen az idegenforgalom - olvasható a BBC online híreiben.

Bámiján nemcsak a téli sportok szerelmeseinek nyújthat jó szórakozást, hanem adottságai miatt minden évszakban kedvelt célpontja lehet az oda látogatóknak - hangsúlyozta Amir Foladi, az afgán idegenforgalmat népszerűsítő Aga Khan Alapítvány munkatársa.

A síturizmusra való felkészülés jegyében helybeliek tucatjai - köztük nők is - tanultak meg síelni, és vettek részt túravezető képzésben. Az ötezer méteres hegyek számos jó terepet kínálnak a lesikláshoz, ám az infrastruktúra még nagyon hiányos. A BBC híradása szerint nincs mentőcsapat, lavinajelző rendszer, és a helyi orvosi ellátás is nagyon alacsony színvonalú.

Az ország más részeivel ellentétben Bámijánt 2001 óta elkerülte a háború zaja. A háború előtt a tartomány évente több tízezer turistát vonzott, ám a harcok kirobbanása után teljesen megszűnt az idegenforgalom. Itt voltak atalálhatók a híres Buddha-szobrok, ezeket azonban a tálibok felrobbantották.



A hely 8 órányi útra van Kabultól.